Határtalanul 2019

hatartalanul_logo„Oly távol vagy tőlem és mégis közel”

Iskolánkban komoly múltja van a programnak. Az ezredforduló környékén három alkalommal tölthettek tanulóink egy-egy feledhetetlen, egész életre szóló élményekben dús hetet Székelyföldön a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Az 1999-ben Nyárádköszvényessel kialakított testvértelepülési kapcsolatot igyekeztünk ifjúsági szinten is elmélyíteni.

A 2010 után újraindult, a határokon átnyúló diákok és iskolák együttműködését támogató „Határtalanul” programhoz azonnal csatlakoztunk. Mi a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” alprogramot céloztuk meg. Az eredmény meghaladja az elvárt szintet: egész életre szóló barátságok köttetnek, nagyon sokan tartják a kapcsolatot különböző közösségi oldalakon. Önkormányzati támogatással a székely diákokat többször is vendégül láthattuk Halmajon, sikerült megismertetni őket az anyaország számos kincsével.

2019-ben is az „Oly távol vagy tőlem és mégis közel ” (Halmaj- Nyárádköszvényes) címet adtuk pályázatunknak. Szálláshelyünk a Nyárádremete melletti, erdővel körülvett Szakadát településen a Moldovai Sándor által üzemeltetett Pallós Vendégházakban volt; az étkezést a Nyárád patak völgyében található, a pisztrángos tavairól ismert Vármezőn a Vándor Panzió biztosította.

Az első napon a hajnali indulást követően Ártándnál léptük át a határt. A Király-hágónál való rövid pihenő után beléptünk a történelmi Erdély területére, először Kalotaszeg tájegységet ismertük meg. A magyarvalkói református templom felújítása miatt a kalotaszentkirályi református templommal ismerkedtünk. Itt Lukács Endre református lelkész mesélt a tájegységről, a településről, a lakosság hétköznapjairól és természetesen a varrottasokkal teli festett fakazettás mennyezetű templomról. Több mint 500 km megtétele és a meleg vacsora elfogyasztása után festői környezetben tértünk nyugovóra.

 A második napon hospitáltunk a nyárádköszvényesi Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskolában. Ismerkedtünk a székely diákokkal, tanáraikkal, taneszközeikkel, az erdélyi magyar oktatással és neveléssel. Meglepetésként megvendégeltek bennünket a tornateremben. Ezt követően a szomszédos Mikháza településen a római időkben a só szállításának útvonalát védő római légió életét bemutató kiállító termeket tekintettük meg az ásatásokat vezető régész irányításával. Ugyancsak Mikházán látogattuk meg az egykori több száz éves kolostor templomot. A táborozás egyik csúcspontja minden évben a pisztrángfogás Vármezőben, aminek eredményét másnap este a tányérunkon látjuk viszont. Hihetetlen, de itt minden diák fog halat! Évek óta visszatérő momentum, hogy a két iskola fiú-fiú és lány-lány diákjai a vármezői műfüves pályán mérik össze labdarúgó felkészültségüket.

 A harmadik napon bátorságunkat és kitartásunkat tettük próbára: először buszos kirándulás keretében ismerkedtünk a Bucsin-tetőt érintve a Görgényi-havasokkal és a Gyergyói-medencével, majd Marosfő településtől gyalogosan vágtunk neki a Maros folyó forrásáig vezető túraútvonalnak. Szintemelkedés: 800 méterről 1500 méterig (ezek nem a megszokott bükki túraviszonyok). A nagyon hiányos túrajelek miatt időnként árkon-bokron át. A káprázatos kilátás a Gyergyói- és Csíki-medencékre, valamint a Keleti-Kárpátok több festői részérre, a havasok hatalmas fenyőfái minden fáradalmat feledtettek. A túrára Borbély Sándor tanár úr valamint több köszvényesi diák is elkísért bennünket. 

A negyedik napon Erdély egyik gyöngyszemének számító szovátai Medve-tavat sétáltuk körbe miközben a sókibúvásokat is megnéztük. Ezután a Sóvidék másik patinás települése, Parajd következett. Itt a sóbányában ismerkedtünk Erdély gazdagságának egyik forrásával, a sóval. A búcsúesten zenés éjfélig tartó mulatság vette kezdetét.

 Az utolsó napon fájó búcsúzás: az új barátoktól, Székelyföldtől. Rövid búcsúzásra ismét betértünk a köszvényesi iskolába. A Király-hágónál búcsút intettünk a történelmi Erdélynek, amit a szerencsés hazatérés követett.

A történet nem ért véget. Már készül a jövő évi „Határtalanul ” pályázat programja, részben új helyszínekkel, új szereplőkkel, hiszen a legtöbb diák csak egyszer hetedikes.

Kép galéria

Palásti László
programfelelős